Miody pochodzące z różnych kwiatów, ze względu na specyficzne właściwości odżywcze, mogą wykazywać się innym dobroczynnym dla zdrowia działaniem, a także kolorem, zapachem i smakiem.

Nasze miody sprzedajemy w 3 wariantach wagowych: 0,42 kg, 0,65 kg, oraz 1,30 kg (z wyjątkiem miodu wrzosowego oraz miodów z orzechami i owocami)

Poniżej zamieszczamy charakterystykę poszczególnych rodzajów miodów.

Miód z malinami

Miód z malinami powstaje z kwiatów malin oraz dodatkowego poddania do ula wytłoczonych malin, które następnie ulegają przetworzeniu przez pszczoły. Ma charakterystyczny lekko kwaskowaty smak oraz wyczuwalny aromat malin. Zawiera duże ilości witaminy C, kwasów organicznych oraz pektyn. Wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe i antyseptyczne. Doskonale pomaga na przeziębienia oraz w stanach ogólnego osłabienia organizmu. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych polecany jest osobom z niedokrwistością lub miażdżycą. Wspomaga leczenie nieżytu żołądka.

 

 

 

 

 

Miód gryczany

Miód gryczany cechuje się ciemnobrunatną barwą oraz intensywnym żywicznym, lekko ostrym smakiem i zapachem. Jest niezwykle aromatyczny. Krystalizuje bardzo powoli, przyjmując niejednolitą gruboziarnistą postać. Wykazuje silne działanie antybiotyczne. Wspomaga leczenie chorób serca i układu krążenia, zwłaszcza o podłożu miażdżycowym. Dzięki dużej zawartości rutyny pozytywnie wpływa na leczenie żylaków. Systematyczne przyjmowany powoduje wzrost hemoglobiny we krwi, co przydaje się po zabiegach operacyjnych z utratą krwi. Pomaga w stanach wyczerpania psychicznego.

 

 

 

 

 

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy jest stosunkowo rzadko występującą i najmniej popularną odmianą miodu o charakterystycznej galaretowatej konsystencji. Najjaśniejsze miody wrzosowe są koloru bursztynowego, ciemniejsze mają barwę herbacianą. Jego smak jest raczej gorzkawy i ostry, a aromat przypomina zapach wrzosu. Miód wrzosowy stosuje się w leczeniu zapalenia gardła, błony śluzowej, jamy ustnej, sprawdza się również w leczeniu prostaty. Zaleca się go w chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit. Miód wrzosowy zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażeń.

 

 

 

 

Miód akacjowy

Miód akacjowy posiada delikatny zapach kwiatów akacji i łagodny smak, który nie tylko nie zaburza smaku innych potraw, ale nawet wzmacnia je. Dlatego właśnie miód akacjowy często używany jest do słodzenia posiłków i napojów. W niektórych krajach wzbogaca się nim nawet smak wina. Wykazuje dobroczynne właściwości dla układu pokarmowego – pobudza jego działanie, szczególnie funkcjonowanie trzustki. Dzięki zasadowemu odczynowi jedna łyżka miodu akacjowego potrafi załagodzić nieprzyjemne objawy nadkwasoty żołądka czy zgagi. Jak każdy miód, doskonale pomaga na przeziębienie i kaszel.

 

 

 

 

Miód lipowy

Miód lipowy cechuje się intensywnym kwiatowym zapachem. Wykazuje działanie uspokajające, dzięki czemu pomaga w leczeniu bezsenności oraz łagodzeniu skutków stresu. Może być również stosowany w stanach osłabienia organizmu – w przypadku grypy, zapalenia oskrzeli czy uporczywego kaszlu. Posiada działanie przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Dzięki właściwościom antyseptycznym można nim leczyć zranienia.

 

 

 

 

 

Miód nawłociowy

Miód nawłociowy posiada lekko kwaskowaty smak i słomkowożółtą barwę. Polecany jest przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych, nerek oraz pęcherza moczowego. Wykazuje także działanie regulujące ciśnienie krwi oraz wzmacniające mięsień sercowy. Może być stosowany w leczeniu ran i owrzodzeń.

 

 

 

 

 

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy charakteryzuje się bardzo jasną barwą – po skrystalizowaniu może nawet przybrać kolor biały. Polecany jest przy chorobach układu krążenia. Wykazuje działanie wzmacniające mięsień sercowy. Pomaga w leczeniu niewydolności krążenia, zaburzeń rytmu serca, miażdżycy oraz chorób dróg żółciowych. Ze względu na największą zawartość glukozy, jest pomocny w stanach zapalnych wątroby, woreczka żółciowego i przewodu pokarmowego. Posiada silne działanie odtruwające i stymulujące metabolizm komórkowy (zalecany we wczesnych stadiach marskości wątroby).

 

 

 

 

Miód spadziowy

Miód spadziowy odznacza się niepowtarzalnym, ostrym smakiem i barwą od ciemnozielonej do czarnej. Wykazuje działanie lecznicze przy chorobach układu oddechowego. Wskazany jest dla osób cierpiących na gruźlicę, zapalenie płuc czy astmę.  Posiada działanie wykrztuśne. Reguluje również przemianę materii, dzięki czemu może być spożywany przez osoby mające kłopoty z otyłością. Miód spadziowy polecany jest także osobom cierpiącym na choroby serca i układu krwionośnego, gdyż posiada naukowo udowodnione działanie przeciwmiażdżycowe. W porównaniu do innych miodów jest najbogatszy w mikroelementy oraz wykazuje najsilniejszą aktywność bakteriobójczą.

 

 

 

 

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy wykazuje barwę od jasnożółtej (kwiaty wiosenne) do ciemnobursztynowej (kwiaty jesienne). Cechuje się niezwykle słodkim smakiem. Zalecany jest na alergie oraz katar sienny. Wykazuje również działanie łagodzące rany i skaleczenia. Ze względu na właściwości bakteriobójcze, uznawany jest za naturalny antybiotyk. Polecany osobom uczulonym na pyłki roślin.

 

 

 

 

 

 

Miód nektarowospadziowy

Miód nektarowo-spadziowy posiada ciemną, brunatnozieloną barwę. Pozyskiwany jest częściowo z kwiatów roślin miododajnych oraz spadzi iglastej. Cechuje się silnymi właściwościami antybiotycznymi. Uniwersalnie stosowany podczas infekcji.

 

 

 

 

 

 

 

Miód lipowospadziowy

Miód lipowo-spadziowy charakteryzuje się intensywnym zapachem oraz łagodniejszym niż miód spadziowy smakiem. Stosowany jest w celach złagodzenia objawów przeziębień – działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Dodatkowo wykazuje właściwości uspokajające.

 

 

 

 

 

 

 

Miód mniszkoworzepakowy

Miód mniszkowo-rzepakowy cechuje się jasnokremową barwą i delikatnym, słodkim smakiem. Wykazuje działanie ochronne dla wątroby i dróg żółciowych.

 

 

 

 

 

 

 

 

Miód akacjoworzepakowy

Miód akacjowo-rzepakowy charakteryzuje się bardzo jasnym kolorem oraz słodkim smakiem. Polecany jest przy chorobach układu krążenia oraz problemach z trawieniem.

 

 

 

 

 

 

 

Miody z orzechami

Orzechy to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które, regulując metabolizm, zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej oraz przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi (LDL). Dzięki obecności wielu witamin i składników mineralnych wzmacniają włosy, skórę i paznokcie. Pozytywnie wpływają na korę mózgową, przyczyniając się do polepszenia pamięci oraz nastroju (polecane są w stanach przemęczenia czy obniżonego nastroju). W połączeniu z miodem – jedną z najcenniejszych substancji odżywczych i leczniczych, jakie oferuje nam natura – stanowią połączenie doskonałe!